Αεροπορικά

Αεροπορικά

aegean airtickets

Αεροπορικά – Πριν από το ταξίδι

Η αεροπορική εταιρεία θα σας ενημερώσει για τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να προσκομίσετε όπως τα αεροπορικά εισιτήρια. Στοιχεία που θα σας ζητηθούν σίγουρα είναι τα αεροπορικά, το όνομα, η ημερομηνία γέννησης, το φύλο, ο αριθμός διαβατηρίου, η ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου και η χώρα έκδοσης του διαβατηρίου. Για να ταξιδέψετε σε κάποιες χώρες του εξωτερικού απαιτείται βίζα. Για να είστε σίγουροι ότι έχετε ακριβώς  ότι χρειάζεται για το επιεκείμενο ταξίδι σας επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία, με την πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας που πρόκειται να επισκεφτείτε.

Αποσκευές

Προσπαθήστε να πακετάρετε πάντα τα πλέον απαραίτητα και χρήσιμα αντικείμενα για το ταξίδι σας. Να έχετε υπόψιν σας ότι όσο πιο συνετά και βάση των κανονισμών πακετάρετε τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπερδέψετε με τους ελέγχους του αεροδρομίου και δεν θα προκαλέσετε καθυστερήσεις. Κάθε αεροπορική εταιρία έχει τους δικούς της κανονισμούς για το μέγεθος και τα κιλά των αποσκευών για αυτό σιγουρευτείτε για το τι επιτρέπεται πριν φτάσετε στο αεροδρόμιο για να αποφύγετε επιπλέον χρεώσεις.
Υγρά: Μέσα στην χειραποσκευή που θα έχετε στο αεροπλάνο μαζί σας αποφύγετε να βάλετε υγρά (άρωμα, μέικ απ, μάσκαρα, λοσιόν, τζελ, ποτά, κτλ.). Εάν όμως σας είναι απαραίτητα τότε θα πρέπει να βρίσκονται σε συσκευασία των 100 ml ή λιγότερο. Προσπαθήστε να έχετε κάπου εύκαιρα τα υγρά που θα ανεβάσετε στο αεροπλάνο γιατί θα σας ζητηθεί στο αεροδρόμιο να τα τοποθετήσετε σε μια ειδική διάφανη σακούλα για να περάσουν από έλεγχο.
Δώρα: Αν στην χειραποσκεύη έχετε δώρα μην τα τυλίξετε γιατί μπορεί να πρέπει να περάσουν από έλεγχο.
Αναπτήρες και αιχμηρά αντικείμενα: Επίσης αποφύγετε να τοποθετήσετε στην χειραποσκεύη αναπτήρες ή αιχμηρά αντικείμενα. Οι αναπτήρες θεωρούνται υγρό και έτσι ο κάθε επιβάτης δικαιούται να έχει μαζί του έναν αναπτήρα που θα πρέπει να τοποθετηθεί στην ειδική διάφανη σακούλα για τον έλεγχο.
Ηλεκτρικές συσκευές: Τα laptop, tablet και οι ηλεκτρικές συσκευές (σεσουάρ, ξυριστική μηχανή, κτλ.) επιτρέπονται στην πτήση, απλά πρέπει να περάσουν από ξεχωριστό έλεγχο όποτε φροντίστε να βγαίνουν εύκολα από την χειραποσκεύη.
Ιατρικός εξοπλισμός και φάρμακα: Ο ιατρικός εξοπλισμός επιτρέπεται στο ταξίδι αλλά θα περάσει από ξεχωριστό έλεγχο πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο και θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα. Ειδικά φάρμακα και αναπνευστήρες θα πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο του αεροδρομίου και να συνοδεύονται από χαρτί γιατρού.
Μουσικά όργανα: Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με μεγάλα μουσικά όργανα συνιστάται να επικοινωνήσετε με την αεροπορική σας εταιρεία για να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις.
Παιδικές τροφές: Οι παιδικές τροφές και το γάλα επιτρέπονται κατά την διάρκεια της πτήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε μεγαλύτερες ποσότητες από 100 ml. Είναι όμως απαραίτητο να ελεγχθούν πριν την επιβίβαση.
Δεν επιτρέπεται να έχετε μαζί σας αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε εσάς και σε άλλους επιβάτες, όπως μαχαίρια, σύριγγες, όπλα, ψαλίδια, τσεκούρια, τιρμπουσόν, ρόπαλα, εκρηκτικά, χημικές και τοξικές ουσίες.

Υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Πρεπει απαραίτητα όταν κάνετε κράτηση μπορείτε να ενημερώνετε τον τουριστικό σας πράκτορα ότι χρειάζεστε βοήθεια για το ταξίδι σας. Αν χρειάζεστε βοήθεια στο αεροδρόμιο σε οποιοδήποτε στάδιο του ταξιδιού σας θα πρέπει να την έχετε ζητήσει τουλάχιστον 48 ώρες πριν την πτήση σας. Φτάνοντας στα check in των αεροδρομίων ενημερώνετε ότι έχετε κάνει αίτηση για βοήθεια και φυσικά σας προσφέρετε δωρεάν. Παιδιά και άτομα που δεν μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς επιτήρηση πρέπει να έχουν κάποιο συνοδό κατά την διάρκεια του ταξιδιού και για αυτό και πάλι πρέπει να ενημερώσετε των τουριστικό σας πράκτορα και την αεροπορική εταιρεία πριν την προγραμματισμένη πτήση για να σας παρέχουν την απαραίτητη βοήθεια. Τα περισσότερα πλέον αεροδρόμια διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις για εύκολη πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο αεροδρόμιο

Θα πρέπει πάντα να βρίσκεστε στο αεροδρόμιο αρκετή ώρα πριν την πτήση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, επιτρέποντας αρκετό χρόνο για να έχετε ένα ήρεμο ταξίδι.  Ο γενικός κανόνας λέει πως πρέπει να βρίσκεστε στο αεροδρόμιο δυο με τρεις ώρες πριν την πτήση σας σε μεγάλα αεροδρόμια και 1 σε μικρά. Μόλις φτάσετε στο αεροδρόμιο βρείτε από πιο terminal (τερματικό σταθμό) αναχωρεί η πτήση σας και έχετε πάντα πρόχειρα το διαβατήριο και τα αεροπορικά  εισιτήρια – airtickets σας και την κάρτα επιβίβασης.

Μέτρα Ασφάλειας Αεροδρομίου

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια και εφαρμόζονται αυστηροί κανονισμοί.  Δεν πρέπει ποτέ να έχετε μαζί σας τις αποσκευές κάποιου αγνώστου και αν πιστεύετε ότι έχει τοποθετηθεί κάτι στην δική σας αποσκευή χωρίς εσείς να το γνωρίζεται πρέπει να ειδοποιήσετε αμέσως την ασφάλεια του αεροδρομίου. Πριν από την επιβίβαση σας στο αεροσκάφος περνάτε από ηλεκτρονικούς σαρωτές σώματος ( body scanners) και ίσως σας ζητηθεί να βγάλετε το σακάκι, τα παπούτσια και τη ζώνη σας. Τα προσωπικά σας αντικείμενα περνούν επίσης από ξεχωριστό έλεγχο. Αν και μπορείτε να αγοράσετε διάφορα προϊόντα (ποτά, αρώματα, καλλυντικά, τρόφιμα, κτλ.) από τα καταστήματα του αεροδρομίου πρέπει να τα έχετε καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής σας στο αεροδρόμιο και του ταξιδιού σας στην ειδική συσκευασία που αγοράστηκαν για να μπορέσουν να περάσουν και αυτά από τον έλεγχο του αεροδρομίου. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να επιδείξετε την απόδειξη αγοράς τους, ιδιαίτερα αν έχετε ενδιάμεσους σταθμούς και αλλαγή αεροσκάφους.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού 

Η χρήση κινητών τηλεφώνων αλλά και άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο σύστημα πλοήγησης και επικοινωνίας του αεροσκάφους  για αυτό έχετε πάντα κλειστές όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σας. Πριν την απογείωση το πλήρωμα του αεροσκάφους θα επιδείξει οδηγίες ασφαλείας και τις εξόδους κινδύνου του αεροσκάφους. Παρακολουθείστε με προσοχή όλες τις οδηγίες και διαβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο που βρίσκεται στην θήκη του μπροστινού σας καθίσματος.

Ενδιάμεσες στάσεις και αλλαγές αεροσκαφών. 

Στην περίπτωση που η πτήση σας έχει ενδιάμεσες στάσεις ή πρέπει να μεταβείτε σε άλλο αεροσκάφος ρωτήστε την αεροπορική σας εταιρεία για το τι επιτρέπετε να μεταφέρετε από το ένα αεροσκάφος στο άλλο ή τι μπορείτε να αγοράσετε από τα καταστήματα του αεροδρομίου.

Δείτε την παλιά μας ιστοσελίδα ΕΔΩ!